3 april 2023

Aan tafel met Nelis (Q1-2023)

Nelis van de Pol

Directeur

En dan is het alweer 2023 en gaat de tweede jaargang van de ‘aan tafel met Nelis’ reeks alweer in. Met succes verlengd, dat wel! In de rubriek aan tafel met Nelis’ blik ik terug op afgelopen kwartaal. Wat speelde er? Wat viel op? Wat daagt me uit? Waar zit ruimte voor verbetering? Daarnaast ook alvast een kleine vooruitblik op het volgende kwartaal. Wat zijn onze plannen? En waar kijk ik naar uit? Heb je tijdens het lezen ergens vragen of opmerkingen over? Neem gerust contact met me op via 06-24 841 112 of nelis@certificeringadvies.nl

Van rollercoaster- naar managementfase

Het jaar 2023 zijn we gestart met, zoals inmiddels jaarlijkse traditie, een nieuwjaar kick-off. Dit jaar geen ontbijt, maar een avondsessie en wel op maandagavond 9 januari jl. Tijdens de sessie presenteren we de plannen voor het nieuwe jaar. Dit jaar was dat best een spannend moment, al zeg ik het zelf. Dat komt namelijk omdat we een aantal ‘structuurwijzigingen’ hebben doorgevoerd in onze organisatie. Om daar wat meer tekst en uitleg bij te kunnen geven, vertel ik eerst wat over bijgevoegd plaatje (bron: Scaling Up):

Scaling up groeifasen

De groeifasen van elke organisatie zijn in grote lijnen hetzelfde en dus krijgt vrijwel elke organisatie te maken met bovenstaande groeifases en de daarbij behorende ‘groeipijnen’ en uitdagingen. Bij CertificeringsAdvies Nederland (CAN) hebben we afgelopen jaar de transitie gemaakt van fase 2 naar fase 3: de Managementfase (25-50 medewerkers). Dit betekent meer mensen en daarmee complexere communicatie- en informatiestromen, processen en systemen en meer nadruk op cultuur, leiderschap en ook mijn rol als ondernemer. Een aantal uitdagingen die de overgang van de Rollercoasterfase naar Managementfase met zich meebrengt en waar dus ook CAN in min of meerdere mate mee te maken kreeg/heeft:

 • Als ondernemer geef je (waar het kan) steeds meer zaken uit handen;
 • Er is behoefte aan (meer) managementposities en een professionaliseringsslag;
 • Onduidelijkheid in en gebrek aan verantwoordelijkheid: mensen zoeken naar hun rol;
 • Er is meer aandacht voor mensen, processen en systemen naast hetgeen dat eerst vooral van belang was; omzet, meer klanten en meer opdrachten;
 • Communicatie wordt complexer en rollen en marges staan onder druk;
 • Etc.

 

Bekijk vacatures

Zoals bekend werken we bij CAN in een rollenstructuur en vanuit het project Employee Journey waar ik eerder al over vertelde, merkten we zeker ook dat (het sterker inrichten van) rollen van mensen en aandacht voor mensen steeds vaker ter sprake kwamen. Ook duidelijkheid rondom verantwoordelijkheden/aanspreekpunten was iets waar steeds meer behoefte aan kwam. Ook binnen het MT, wat altijd heeft bestaat uit 2 personen en een MT-assistent, merkten we al een tijd dat er steeds meer ‘te managen’ was. Dat alles wordt natuurlijk gedreven door de groei van onze organisatie en is in die zin dus ook geen gekke ontwikkeling!

In het najaar van 2022 hebben we alle bottlenecks en uitdagingen eens op papier gezet en van daaruit besloten dat we ons CAN model toekomstbestendig moeten maken. Het is dan ook niet voor niets een ‘rolling model’ dat zich op basis van nieuwe kansen, risico’s, inzichten en trends doorontwikkeld. En zo geschiedde! Eind 2022 zijn we met een club mensen binnen CAN de lijnen uit gaan zetten voor onze (nabije) toekomst. Daarbij de opmerking dat we o.a. als uitgangspunt hebben genomen dat we ons DNA, ofwel de drie V’s van Vrijheid, Verantwoordelijkheid en Vertrouwen en alles wat daar qua cultuur en CAN stijl bij hoort (korte lijnen, platte organisatie, CAN club etc.) zoveel mogelijk willen handhaven.

CAN club een droomclub voor fans en spelers

Terug naar 9 januari! Om bovenstaande te verbeteren zijn we uiteindelijk uitgekomen op een herziening van ons CAN model:

 • We hebben ons MT uitgebreid van 2 naar 7 personen;
 • Per ‘afdeling’ (sales, marketing, advies ed.) is er een verantwoordelijke manager die deze rol als ‘meewerkend voorman’ in zijn/haar team vervult;
 • We hebben onze overlegstructuur herzien;
 • Er zijn heldere (toekomst)plannen en duidelijke doelen gekoppeld.

 

Ondanks dat we altijd een zo plat mogelijke organisatiestructuur nastreven, ontkom je er in een bepaalde groeifase niet aan om een laag toe te voegen binnen de organisatie. Dat brengt duidelijke aanspreekpunten en heldere verantwoordelijkheden met zich mee, creëert doorgroeimogelijkheden, meer (specialistische) aandacht voor mensen (in de teams), geeft het management meer slagkracht en is bevorderlijk voor de communicatie- en informatiestromen. Bovendien past het goed bij de organisatie die we willen zijn: een club die staat voor groeien en ontwikkelen.

Inmiddels is het alweer april en werken we alweer een kwartaal op deze ‘nieuwe’ manier. Wat je ziet ontstaan is dat er veel meer focus is op de afdelingen zelf. Zaken worden sneller opgepakt en door de gekozen structuur is ook de afstemming tussen de afdelingen veel beter vormgegeven. Kortom: het bruist van de energie en dat geeft ook mij weer nieuwe energie! En omdat we bij CAN altijd de balans tussen in- en ontspanning hoog in het vaandel hebben staan hebben we tijdens onze nieuwjaar kick-off op 9 januari de avond gezellig afgesloten met een escape room spel. Zoiets kan best ingewikkeld zijn; daar wil ik het verder niet al te uitgebreid over hebben…

P.s. In ons herziene CAN model hebben we ook een wijziging doorgevoerd in onze overlegstructuur. Zo werken we als MT met een week-, maand-, kwartaal- en jaaroverleg. Daarover later meer in een apart blogartikel.

Groeien en ontwikkelen

Ik benoemde het net al even: groeien en ontwikkelen staan bij CAN centraal. Daarom wil ik in deze ‘aan tafel met Nelis’ ook graag nog wat vertellen over diverse andere ontwikkelingen die in onze organisatie plaatsvinden. Zo hebben we onlangs Tineke Arendsen als adviseur aan onze spelersselectie toegevoegd. Niet alleen een verse kracht, maar daarmee gaan we ook actiever inzetten op het thema voedselveiligheid. En doordat we er meer aandacht aan geven, zien we nu al dat er steeds vaker mooie projecten op dat gebied worden binnengehaald. Ik gooi hem er daarom maar weer even in: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit’!

Een andere ontwikkeling zien we binnen team CAN Academy. Daar is Tamara van Deutekom ons per januari komen versterken als opleidingscoördinator. Samen met Steven als manager opleidingen en Alex als e-Learning Developer, wordt er hard gewerkt aan een nieuwe visie op opleidingen en trainingen en een vernieuwd productportfolio wat er veelbelovend uitziet.

Tineke_contract

Ook bij team marketing staan we zeker niet stil. Daar is in maart een vierde marketeer, genaamd Florian Verschuren, aan het team toegevoegd. Florian gaat er mede voor zorgen dat we onze (online) marketingpositie nog verder gaan versterken. Dat gaan we o.a. doen door de realisatie van een nieuwe CAN website. De site gaat op de schop om straks een platform te realiseren dat toekomstproof is en ons nog verder gaat faciliteren in onze leadgeneratie- en branding-doeleinden.

Om het rijtje compleet te maken: naast bovengenoemde versterkingen breiden we onze selectie ook de komende maanden verder uit. Zo komt er per 1 april een adviseur veiligheid bij, per 1 mei een adviseur informatiebeveiliging en per 1 juni eveneens een adviseur informatiebeveiliging. Ook begint per 1 mei een projectmanager voor onze nieuwe entiteit CAN Keurmerksupport. CAN wat? Daar vertellen we op een later moment meer over. Houd onze CAN-website in de gaten de komende weken…

Al met al zijn we continu op zoek naar versterkingen van ons team. Denk jij bij die club wil ik ook horen? Kijk dan eens naar onze openstaande vacatures. Of neem gerust eens contact met ons op om te vertellen wat jouw skills zijn!

Overleg Tamara - Alex

Oja, dat ook nog…

Als ik eenmaal begin te praten, dan heb je zo een compleet blogartikel. Toch wil ik nog een paar zaken kwijt:

 • Als CAN kijken we altijd om ons heen naar allerlei vormen van versterking. Partner(en) zit nu eenmaal in ons DNA. Daarom wil ik graag benoemen dat we onlangs een partnership zijn aangegaan met ‘ISOPlanner’, een softwaretool waarmee we onze dienstverlening verder uitbreiden. Meer hierover lees je op onze CAN-website.
 • Partner(en), dat doen we ook graag met onze klanten. En niet alleen vanuit onze dienstverlening, maar ook om elkaar te versterken. Binnenkort staat er, samen met onze klant Infield ICT, een webinarreeks op de planning. Onze IB-adviseur Laurens vertelt daar e.e.a. over informatiebeveiliging. Interesse? Inschrijven kan via de site van Infield.
 • De CAN club staat niet stil. We zijn een club in ontwikkeling en om die reden kon ons personeelshandboek wel een upgrade gebruiken. Sterker nog: een handboek is zo 1999, dat we hebben besloten deze informatie onder te brengen in onze software-tool AFAS. Wanneer we zover zijn, krijgt het ook een mooie plek op onze Werken bij CAN website… (wordt vervolgd).

Naast inspannende zaken doen we natuurlijk met de CAN club ook nog allerlei ontspannende zaken. Zo zijn we met een select groepje CAN-spelers onlangs bij de wedstrijd Ajax – Union Berlin geweest. En op 17 maart hadden we, zoals elk kwartaal, een CAN DO uitje op het programma staan. In Raamsdonksveer of all places hebben we een mooie Tuk Tuk rit gemaakt, met bijbehorende quiz, en na afloop hebben we gezellig een hapje met elkaar gegeten. Meer over dat uitje lees je in het blogartikel van ons CAN2Gether-lid Alex. En tot slot hebben we zeer zeker ook in ons clubhuis aandacht voor ontspanning. Onze fun- en feestcommissie CAN2Gether heeft een heus ‘Arcade-gameconsole’ geregeld. Zo kan er in het clubhuis een potje ‘Pong’, Pacman of andere games worden gespeeld.

Arcade spel

Proef de lente!

Al met al was het weer een enerverend eerste kwartaal met veel mooie ontwikkelingen. Ik kijk dan ook zeker uit naar het volgende kwartaal. De lente staat voor de deur! Dat geeft weer frisse energie. Ben jij net als wij ook zo actief bezig met allerlei doelen en plannen? Laat ons dan weten wat jij op de planning hebt staan deze lente. De leukste inzending wordt beloond met een heerlijk fris, blond CAN Beer pakketje! Doe mee aan de actie. Proost op de lente!

Denk jij na dit inspirerende verhaal ‘bij die club wil ik ook horen’? Kijk dan snel eens naar onze openstaande posities! Staat er niets passends voor je tussen? We zijn erg benieuwd naar jouw skills en ambities. Laat ons weten hoe jij denkt dat wij elkaar kunnen versterken.

Vacatures
CAN Beer blik

Teamtalk

Lees wat onze teamspelers inspireert, hoe we binnen onze club werken en wat onze (persoonlijke) dromen en doelen zijn.

19 januari 2022

Van CANtoor naar CAN clubhuis

Een ontmoetingsplek waar je energie van krijgt! Een nieuw jaar, nieuwe kansen en nieuwe plannen! Voor het team van CertificeringsAdvies Nederland (CAN) bracht de start van 2022 nog iets nieuws: een gloednieuwe werklocatie. Daarmee laten we het CANtoor in Veghel achter ons en is onze hoofdlocatie het ‘CAN clubhuis’ vanaf nu gevestigd aan de Bruistensingel […]

10 januari 2022

Werken bij CAN is werken volgens het CAN model: geen hiërarchie of standaardtaken. Maar wat dan wel?

Zo werkt ons organisatiemodel: Het CAN Model Is dit weer zo’n standaardverhaaltje over de missie, visie, kernwaarden en doelstellingen van een organisatie die je ook op kunt zoeken op hun website? Nee joh, zeker niet! Bij CertificeringsAdvies Nederland (CAN) werken we niet volgens theoretische modellen, houden we niet van hiërarchie en zijn we al helemaal […]

Recent

Kick-off CAN sportzomer 2024

4 juni 2024

Een jaar bij CAN: een warm bad van mogelijkheden en kansen benutten

1 mei 2024

Nieuwe inspiratie opdoen? Hup, naar een andere omgeving!

23 april 2024