21 september 2023

Te land, ter zee en in… juist, de lucht! Op naar Rotterdam Airport voor een Air Crash Investigation

Florian Verschuren

Marketeer

Bij CertificeringsAdvies Nederland (CAN) hebben we een actieve fun- en feestcommissie, CAN2Gether genaamd, die als verantwoordelijkheid heeft om ieder kwartaal een CAN DO activiteit te organiseren. Einde van het jaar (december) staat de traditionele CAN ‘kerstborrel’ gepland, dus bleven er voor 2023 drie activiteiten over om te organiseren, een drieluik dus! En, zoals de titel van dit artikel al aangeeft, niet zomaar drie losse activiteiten, maar allen onderdeel van een rode draad die door het jaar heen heeft gelopen. In maart namen we met zijn allen deel aan een Tuk-Tuk teamchallenge (te land), om vervolgens in juni op een supboard te stappen in de Bossche grachten (ter zee). Dan blijft ‘in de lucht’ over. En dat hebben we geweten…

Top secret!

Deze ronde wist CAN2Gether het CAN Do uitje goed geheim te houden. Al maanden geleden werden de eerste subtiele hints gegeven aan de collega’s en naarmate het uitje dichterbij kwam werden dat steeds duidelijkere hints. Op Teams, onze digitale samenwerkingstool, werd er druk geprobeerd om het uitje te raden. De ene na de andere gok kwam voorbij in de teamchat. Resultaat was dat slechts een handjevol CAN-spelers op moment dat het uitje plaats ging vinden ook daadwerkelijk wist wat we gingen doen. Voor de rest bleef het tot moment van aanvang een ‘goed bewaard geheim’.

Hint teamuitje

Hint, hint, hint…

Rico, welbekend van zijn selfie-video’s, gooide er regelmatig wat teasers in.

En aanvullend de hint van Rico: Is er iemand natuurkundig onderlegd i.v.m. het berekenen van een ”veerconstante” van een elastiek? https://www.natuurkunde.nl/artikelen/837/bungeejump-modelleren#:~:text=De%20veerconstante%20is%20100%20N%2Fm.

En zo volgden nog vele, vele hints. Sommige nutteloos, sommige met een subtiele tip erin, maar allemaal hadden ze wel iets te maken met ‘vliegen’ of ‘de lucht in’. Dat het daarmee ook echt te maken had, stond inmiddels dus wel vast.

Ook de uitnodiging in de Outlook-agenda’s bevatte een hint. Locatie van het uitje was namelijk ‘Borneo Events’. En in het ons clubhuis stond zelfs een echt miniatuurvliegtuigje met logo van CAN Travel en, zo zagen we na het uitje, een logo van ‘World Wings Airlines’ (zie verderop in dit artikel), wat natuurlijk ook een grote hint was.

Zo ging het wekenlang door. In de laatste dagen voor het uitje werden de hints duidelijker, tenminste als je uiteindelijk wist wat we gingen doen. Ondertussen waren er al enkele collega’s bij die het geraden hadden en lekker met CAN2Gether mee gingen doen om hints te verspreiden:

  • Rico: Gister een vette film gezien, check ‘Aerial Cataclysm (2009)’
  • Laurens: Rico, jij bent zeker ook fan van ‘Air Crash Investigation’ op National Geographic?

 

Qua suggesties kwam er door de tijd heen vanalles voorbij: een hoge kraan, bungeejumpen, indoor skydiven, een luchtballon vaart, dinner in the sky, het luchtvaartmuseum, koorddansen… Aan voorpret geen gebrek zullen we maar zeggen!

Creatief als ze zijn…

En als CAN2Gether iets doet, dan doen ze het goed. Creatief als ze zijn werd er voorafgaand aan het uitje een goodiebag uitgedeeld voor onderweg. Uiteraard volledig in stijl, helemaal passend bij het thema. Aan elke goodiebag zat een boarding pass bevestigd en in de goodiebag allerlei bijpassende gadgets, zoals een slaapmasker (voor in het vliegtuig), snoepjes, koekjes, een sleutelhanger met reisaccessoires, een bagagelabel (voor aan je koffer) etc. CAN2Gether-lid Wendy had aan elk detail gedacht: zelfs het paperclipje waarmee de boarding pass bevestigd was, had de vorm van een vliegtuig!

ACI - Goodiebags

Air Crash Investigation op Rotterdam Airport

Op vrijdagmiddag 15 september om 14.30u was het zover: we vertrokken naar de ‘geheime locatie’. Iedere auto kreeg een leuke vragenlijst mee voor onderweg. Daarvoor was zelfs een speciale ‘CAN in de lucht’ Spotify-lijst aangelegd. Na een klein uurtje kwamen alle CAN-spelers aan op Rotterdam Airport. De locatie waar het allemaal plaats zou gaan vinden. Om 16.00u kwam er iemand naar ons toe en werd duidelijk wat er die middag zou gaan gebeuren: ‘Air Crash Investigation’, maar dan ‘in het echt’. En daarmee bleek de hint van Laurens eerder die week, een hele duidelijke (voor de oplettende lezer!).

Hans - Wendy - Mariel Onderweg

Het verhaal

In de Jungle van Borneo is het wrak gevonden van Vlucht World Wings 55 die sinds het opstijgen in 1959 vermist is geraakt. Wat er is gebeurd met deze vlucht is altijd een raadsel gebleven. Is het vliegtuig neergestort of op een mysterieuze wijze van de aardbodem verdwenen? Welke aanwijzingen zijn er te vinden voor de verdwijning van het Dakota vliegtuig en waarom zijn de passagiers nooit gevonden? Wij vragen jullie om ons te helpen met dit mysterie.

De CAN-spelers moesten in vier teams aan de slag. In de vliegtuighangaar waren vijf onderzoeksarea’s ingericht waar je als team allerlei verzamelde informatie over de vlucht kon vinden. Elke area mocht ongeveer 15-20 minuutjes bezocht worden per team om zo uiteindelijk tot een conclusie te kunnen komen.

De area’s:

  • Een wrakdelen onderzoek
  • Onderzoek naar de Cockpit Voice Recorder
  • Menselijke factoren onderzoek
  • Het weer, navigatie en luchtfoto’s onderzoek
  • Een vluchtsimulatie (boots de vlucht na in een simulator)

 

Nadat alle vijf de area’s waren bezocht en onderzocht had ieder team nog een aantal minuutjes de tijd om tot een eindconclusie te komen. Het was uiteindelijk team ‘Spanje’ dat er met de winst vandoor ging. Zij behaalden de meeste punten in het onderzoek en zo werden CAN-spelers Robin, Nelis, Hans, Mariël en Florian beloond met een prachtige prijs!

Air Crash Investigation - Areas

Mooie kwartaalafsluiting

Nadat het onderzoek erop zat, werd er nog gezellig nagepraat over de conclusie onder het genot van een hapje en een drankje. Rond 21.00u kwam er een einde aan de derde CAN Do activiteit van dit jaar en daarvan kan met recht gezegd worden dat deze de gemoederen flink bezig heeft gehouden! CAN2Gether bedankt voor de organisatie en tot in Q4!

Wil jij volgende keer ook deelnemen aan onze toffe CAN Do events? Of wil je stiekem die CAN Spotify lijst eens horen? Laat ons dan weten wat je skills zijn! Bekijk onze openstaande vacatures! Zit er geen passende vacature voor je tussen, maar zie je wel kansen om elkaar te versterken? Laat ons dan weten waarom jij onze selectie kunt versterken. Doe een open sollicitatie of neem contact op.

Vacatures
Air Crash Investigation - Eten
Brokkenpiloten Laurens En Rico.png Flightsimulator.png Passagier Rico En Steward Rob.png
Winnaarsfoto 1 Onderzoeksgebied.png Tamara - Rowena - Rico

Teamtalk

Lees wat onze teamspelers inspireert, hoe we binnen onze club werken en wat onze (persoonlijke) dromen en doelen zijn.

19 januari 2022

Van CANtoor naar CAN clubhuis

Een ontmoetingsplek waar je energie van krijgt! Een nieuw jaar, nieuwe kansen en nieuwe plannen! Voor het team van CertificeringsAdvies Nederland (CAN) bracht de start van 2022 nog iets nieuws: een gloednieuwe werklocatie. Daarmee laten we het CANtoor in Veghel achter ons en is onze hoofdlocatie het ‘CAN clubhuis’ vanaf nu gevestigd aan de Bruistensingel […]

10 januari 2022

Werken bij CAN is werken volgens het CAN model: geen hiërarchie of standaardtaken. Maar wat dan wel?

Zo werkt ons organisatiemodel: Het CAN Model Is dit weer zo’n standaardverhaaltje over de missie, visie, kernwaarden en doelstellingen van een organisatie die je ook op kunt zoeken op hun website? Nee joh, zeker niet! Bij CertificeringsAdvies Nederland (CAN) werken we niet volgens theoretische modellen, houden we niet van hiërarchie en zijn we al helemaal […]

Recent

Kick-off CAN sportzomer 2024

4 juni 2024

Een jaar bij CAN: een warm bad van mogelijkheden en kansen benutten

1 mei 2024

Nieuwe inspiratie opdoen? Hup, naar een andere omgeving!

23 april 2024