27 maart 2024

De kracht van een sterk werkgeversmerk? Cultuur is het antwoord!

Mariël Verwijst

Marketeer

Wat zijn de overeenkomsten tussen CertificeringsAdvies Nederland (CAN) en AFAS…? Nou, dat zijn er misschien wel meer dan je denkt! Oké, AFAS is inderdaad een mega bedrijf met meer dan 600 medewerkers, tegenover zo’n 30 CAN-spelers. En ja, AFAS heeft inderdaad ook meer dan 12.000 klanten waar we bij CAN (vooralsnog) alleen nog maar over kunnen dromen. Maar één ding is zeker: zowel bij AFAS als bij CAN zijn de mensen de sleutel tot succes. En daar hoort een sterke cultuur bij. Op dinsdagochtend 26 maart kregen mijn HR-collega Jessica en ik daar alles over te horen tijdens de AFAS-sessie ‘Employer Branding’, gegeven door Britt Breure (directeur HR) en Rik ten Wolde (senior marketing manager) op het hoofdkantoor van AFAS in Leusden. Een ochtend vol nieuwe inspiratie, maar ook veel gelijkenissen met CAN!

Culture eats strategy for breakfast

Ofwel: de mooiste strategie is gedoemd te mislukken als de mensen binnen je organisatie er niet achter staan. Cultuur is zowel binnen AFAS als binnen CAN heilig. Een sterke cultuur beïnvloedt namelijk de motivatie, tevredenheid én productiviteit van de mensen binnen je bedrijf. En daarmee heeft het dus direct invloed op het succes van je organisatie.

Onze filosofie luidt als volgt: ‘Wij zijn een droomclub voor fans en spelers waarbij we de sterren van morgen opleiden’. Maar om die droomclub te blijven verbeteren en nóg beter te kunnen maken, laten we ons graag inspireren (één van onze kernwaarden). Dit keer dus door AFAS! Maar wat zijn nu die overeenkomsten met CAN?

 

CAN AFAS Sessie Employer Branding

Vertrouwen

Vertrouwen is één van de vier kernwaarden die vaak wordt benoemd door zowel Britt als Rik, als het gaat om de manier waarop de AFAS-medewerkers met elkaar (samen)werken. ‘Werk met gezond verstand in het belang van AFAS’ wordt hierbij als leidraad genoemd. ‘Maar hoeveel tijd hebben jullie dan in de week om aan de interne cultuur te werken?’, luidt een vraag vanuit de zaal. Het antwoord: ‘Daar hebben we geen regels voor, zolang je maar werkt met gezond verstand in het belang van AFAS. Onze mensen snappen ook wel dat ze niet 60% van hun werktijd moeten besteden aan interne cultuur ‘projecten’.

Hey, dat klinkt herkenbaar! Bij CAN kunnen we de drie V’s (vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen) namelijk inmiddels allemaal wel dromen. Het is de basis van onze CAN filosofie waarmee we iedere dag (samen)werken. Stop je op vrijdag eens wat eerder omdat je weekend-festival begint? Dan vertrouwen we erop dat je je werk voor deze week af hebt. En heb jij zin om een weekje te werken in een andere omgeving? Dan vertrouwen we erop dat je ook daar gewoon je werk uitvoert.

Workation van Mariël - Werken

Clubhuis

Een andere mooie overeenkomst: het clubhuis. Hoewel het AFAS Clubhuis een aantal (duizenden) vierkante meters groter is dan ons clubhuis in ’s-Hertogenbosch, zijn ze er allebei voor bedoeld om mensen te ontmoeten, elkaar te inspireren en samen plezier te hebben. En nee, wij hebben geen eigen padelbaan (al spelen we regelmatig een potje padel met elkaar!), een tafeltennistafel paste beter bij het oppervlak. Sterker nog: als je ons clubhuis bekijkt, zie je zelfs dat de focus van de inrichting meer gericht is op ontspanning en het verbinden van mensen, dan op de inspanning (werkplekken). Alhoewel daar natuurlijk ook zeker goed over na is gedacht (denk aan zit-sta bureaus, ergonomische skippyballen etc.).

En nog een ander leuk detail: Johan Cruijff is zowel in Leusden als in ’s-Hertogenbosch groot weergegeven op de wand! Benieuwd waarom? Lees dan: ‘Wat hebben Max Verstappen, Johan Cruijff en Liemarvin Bonevacia met elkaar gemeen?

Bekijk ons CAN clubhuis!
Werken bij CAN - Rowena - Cruijff

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”

Een spreuk die wordt benoemd in de presentatie van Britt en Rik, maar die we regelmatig ook gebruiken in ’s-Hertogenbosch. Het voorbeeld van Rik: ‘Op een bepaald moment hebben we twee van onze collega’s een soort live uitzending laten hosten waarbij zij klantvragen gingen beantwoorden. Beide collega’s hadden dit nog nooit eerder gedaan en vonden dit logischerwijs spannend (dat was overigens ook te zien aan hun hartslag tijdens de opnames). Toch hebben zij het tijdens de uitzending super goed gedaan en hebben ze er achteraf veel van geleerd. Dat bereik je door mensen (in positieve zin) voor het blok te zetten. Daar ontwikkelen mensen zichzelf enorm mee!’

Dat kunnen wij alleen maar beamen. Sterker nog: zelf initiatief nemen en uit je comfortzone stappen juichen we binnen CAN alleen maar toe!

CAN AFAS Sessie Employer Branding Mensen Voor Het Blok

Stagelopen bij collega’s

Tot slot vertelt Britt ook nog over het feit dat de mensen binnen AFAS bij elkaar op de afdeling ‘stagelopen’. Een ultieme manier om mee te denken, te snappen wat een ander doet en te weten wat er speelt. En daarnaast natuurlijk ook om je collega’s beter te leren kennen en te weten wat zij nu precies doen!

Ook binnen CAN zijn we groot voorstander van stagelopen bij collega’s! Zo hadden we al voor corona-tijd het concept ‘op de stoel van een collega’, waarbij bijvoorbeeld adviseurs een dagdeel meedraaiden bij marketing en andersom! Zelf ben ik een tijdje geleden met mijn collega Rico meegegaan naar een verkoopgesprek: ‘DUPLO, voor kinderen? Nee hoor, bij CAN bouwen we volop!’. Rico is daarna met mij meegegaan naar een afspraak voor het schrijven van een klantcase. Naast dat ik Rico beter heb leren kennen en nu nóg beter weet wat hij doet, heb ik óók nog eens een beter beeld gekregen bij onze eigen dienstverlening. Win-win!

CAN WBC McDonals Rico & Mariel 2

Proef onze cultuur!

Genoeg geschreven over onze cultuur, want hoe leuk je alles ook opschrijft: cultuur moet je proeven! Dus, ben je benieuwd naar onze unieke CAN-cultuur? Wil je met ons kennismaken, of wil je meer weten over de mogelijkheden om te werken bij onze CAN-club? Schroom dan niet om eens een bakje koffie of een lekker CAN-biertje te komen drinken in ons clubhuis!

 

CAN Beer blik
Aan tafel met Nelis CAN Padel

19 januari 2022

Van CANtoor naar CAN clubhuis

Een ontmoetingsplek waar je energie van krijgt! Een nieuw jaar, nieuwe kansen en nieuwe plannen! Voor het team van CertificeringsAdvies Nederland (CAN) bracht de start van 2022 nog iets nieuws: een gloednieuwe werklocatie. Daarmee laten we het CANtoor in Veghel achter ons en is onze hoofdlocatie het ‘CAN clubhuis’ vanaf nu gevestigd aan de Bruistensingel […]

10 januari 2022

Werken bij CAN is werken volgens het CAN model: geen hiërarchie of standaardtaken. Maar wat dan wel?

Zo werkt ons organisatiemodel: Het CAN Model Is dit weer zo’n standaardverhaaltje over de missie, visie, kernwaarden en doelstellingen van een organisatie die je ook op kunt zoeken op hun website? Nee joh, zeker niet! Bij CertificeringsAdvies Nederland (CAN) werken we niet volgens theoretische modellen, houden we niet van hiërarchie en zijn we al helemaal […]

Recent

Aan tafel met Nelis (Q2-2024)

12 juli 2024

Inspireren? Kersverse adviseur Lisanne pakt de koe bij de horens!

9 juli 2024

De TropiCAN BBQ: Een succes

14 juni 2024